Tanımı
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), bir kişinin yaşamında büyük bir travmatik olay yaşadıktan sonra ortaya çıkan bir psikolojik durumdur. Bu bozukluk, olayın ardından uzun süre devam eden ve kişinin günlük yaşamını etkileyen belirtilerle karakterizedir.
Travma Nedir?
Bireyin fiziksel bütünlüğünü tehdit eden, çaresiz bırakan, herkes için sıkıntı kaynağı olan yaşantılardır. İnsan eliyle istemli oluşturulan travmalar (işkence, savaş, tecavüz, şiddet), insan eliyle istemsiz oluşturulan travmalar (araç kazaları, iş kazaları) ve doğal afetler (deprem, sel, kasırga, orman yangınları) şeklinde sınıflandırılır.
Belirtileri
- Tekrar yaşantılama belirtileri (kabuslarda görme, sık hatırlama, yeniden oluyor gibi hissetme vb.)
- Travmayı hatırlatan uyaranlardan kaçınma
- Travmaya ilişkin bilişlerde ve duygudurumda olumsuz değişiklikler olması (yabancılaşma, olumsuz inanışlar ve beklentiler vb.)
- Devamlı bir uyarılmışlık hali (Kolay irkilme, çabuk sinirlenme, tetikte olma hali, odaklanma güçlüğü, uyku sorunları)
Tedaviler
Antidepresan ilaçlar önerilebilir. Psikoterapi yöntemlerinden EMDR ve Bilişsel Davranışçı terapi etkinliğine dair fazlaca kanıt olanlardır.
Travma deneyimi kişi için oldukça zor olsa da her zaman TSSB’ye dönüşmez. Belirtiler 1 aydan az sürüyorsa akut stres bozukluğu denir ve tedavi gerektirmez. 1 ayı geçtikten sonra devam ediyorsa TSSB tanısı konur. Belirtiler 6 aydan sonra başlarsa geç başlangıçlı TSSB denir.
Benimle İletişime Geçin
İsterseniz mesaj bırakabilir, isterseniz iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz.
Telefon
- 0501 001 02 33
- iletisim@iklimakcaglayan.com
Adres
-
Fatih Sultan Mehmet
Blv. 53/B Kat:5 Daire:9
Ni̇lüfer/Bursa